Lai arī pārsvarā austeres tiek baudītas svaigas, tās ir garšīgas arī dažādos veidos gatavotas. Padomus austeru ēšanā un gatavošanā sniedz restorāna Buržujs šefpavārs Mihails Radziņš.

Izvēloties austeri kādā no tirdzniecības vietām, raugies, lai čaula ir cieši noslēgta. Austeres veikalā jātur uz sasmalcināta ledus, un tās vēlams izlietot neilgi pēc iegādes. Pirms atvēršanas austeres ir jānoskalo zem ūdens strūklas un jānoberž, izmantojot asu birstīti.

austeru festivāls officiel.lv
svaigas austeres
austeru festivāls officiel.lv
neatvērtas austeres

Ļoti svarīga ir pareiza austeres atvēršana. Ja ne reizi tas nav darīts, labāk lūgt to izdarīt kādam, kuram ir pieredze vai pirms tam apmeklēt austeru meistarklasi. Tā kā austeres vāciņam ir asas malas, tās atverot var savainoties, tādēļ nepieciešams īpašs cimds vai dvielis un speciāls nazis. Neprofesionāli atvērot austeri, tajā var iekļūt kāda smalka gliemežnīcas šķemba, kas var sabojāt austeru baudīšanas procesu. Atvērtais austerei jāsmaržo pēc sāļa ūdens, ja smaka nav patīkama – austeri labāk neēst.

austeru festivāls officiel.lv
austeru atvēršana
austeru festivāls officiel.lv
atvērtas austeres

Jāņem vērā, ka baudot svaigu austeri, tā nav jānorij vesela, bet vismaz dažas reizes jāsakož. Pirmkārt, tas nepieciešams tādēļ, lai neietekmētu dabiskos rīšanas refleksus, otrkārt – tādā veidā varēsi izjust tās garšas īpašības. Starp citu, austerēm ir atšķirīgas garšu nianses – viena ir saldāka, cita sāļāka, tām ir raksturīgas arī dažādas pēcgaršas, piemēram, riekstaina, sviestaina, pikanta, rūgtena. Ja grūti saņemties košļāšanai, labāk izvēlies mazāka izmēra austeri. Svaigas austeres pasniedz kopā ar citronu un/vai vīna etiķa mērci.

Ar austerēm droši var papildināt ēdienkarti, pat, ja ievēro ļoti stingru diētu. Austeres satur vērtīgu minerālvielu (cinks, kalcijs, magnijs, dzelzs) un vitamīnu (A, B, C un D) kompleksu. Bez tam, 100g šīs delikateses (vidēji 4 austeres) satur tikai aptuveni 200 kcal.

Ceptu austeru recepte:

Uz vienu austeri nepieciešams:
1 ēdamkarote rīvmaizes
½ ēdamkarotes rīvēta čedaras sieta
½ šķēlītes sakapāta serrano šķiņķa
1 tējkarote kapātu zaļo lociņu
1 tējkarote sviesta
melnie pipari pēc garšas

Atver austeri un ar nazīti atdala to no vāciņa.
Sajauc rīvmaizi ar sakapāto šķiņķi un lociņiem.
Pievieno maltus piparus un izkausētu sviestu.
Liek pildījumu uz austeres un pa virsu uzber rīvētu sieru.
Liek uz grila restes, tā lai austere neapgāztos (grila temperatūrai jābūt augstai) vai cepeškrāsnī.
Cepj uz grila ar uzliktu vāku vai cepeškrāsnī 3-4 minūtes, līdz siers izkusis un garoziņa ir zeltaini brūna.

austeru festivāls officiel.lv
ceptas austeres

Baudīt svaigas un grilētas austeres, kā uzzināt ko vairāk par to audzēšanu, vairošanos, pareizu ēšanu un atvēršanu varēs uzzināt Austeru festivālā, kas norisināsies jau šo sestdien, 20.maijā no plkst.12:00 Berga Bazārā pie Dzirnavu ielas ieejas. Plašāka informācija: Facebook/Buržujs. www.burzujs.lv/pasakumi.