Tu esi šeit:
Sākums > AUTORI > ĒRIKA ŠMEĻKOVA > Revolūcija Parīzē

Revolūcija Parīzē

officiel.lv

Kaut kas neredzēts – slaveni franču šefpavāri iziet ielās, lai piedalītos jaunajā neobistro kustībā, kas tagad iekaro kvartālu pēc kvartāla. Tiek atvērtas ēstuves, kur gluži kā tradicionālajā franču bistro demokrātiskā gaistonē ir iespēja ieturēt maltīti, tikai šoreiz tai piemīt gandrīz vai augstās virtuves līmenis, bet cenas joprojām ir ļoti draudzīgas. Kas īsti notiek Parīzē?

Sāksim ar atgādinājumu, ka franču virtuve un kulinārijas tradīcijas ir iekļautas UNESCO kultūras mantojuma sarakstā. Iespējams, tālab franči bija zaudējuši modrību, līdz kādudien jeb pareizāk XX gs. sākumā attapa, ka Parīzi ir iekarojuši dažādi ārzemju virtuvju eksotiskie piedāvājumi un uz smalkajiem Michelin zvaigžņu restorāniem dodas teju vai tikai restorānu kritiķi. Hei, tā to nevar atstāt! Un slavenie franču pavāri, uz laiku atstājuši savus smalkos restorānus, kopā ar saviem skolniekiem, plejādi jauno pavāru, savu meistarību pārcēla uz bistro šaurību mākslinieku, hipsteru un biznesa centru kvartālos.

officiel.lv

Šādos bistro parasti ir visai neliela ēdienu izvēle, bet pat ierastajām sviestmaizēm vai salātiem ir tik interesanti papildinājumi: dažādas izsmalcinātas mērces, īpašs pasniegšanas veids, kas pat visparastākās brokastis vai vakariņas pārvērš par smalkiem vēderpriekiem. Turklāt sirdi silda apziņa, ka ēdiens ir kāda slavena šefpavāra radošais kulinārais lidojums, un tas viss par ļoti draudzīgu cenu, īpaši, ja algu saņemat kādā no bagātajām valstīm. (Tā vakariņas – starteris, salāti, pamatēdiens, deserts, vīna glāze un kafija ap 40 EUR.)

NEOBISTRO ZVAIGZNES

officiel.lv
Slavenais šefpavārs Alēns Dikass nosauc uzvarētājus

Jāteic, ka šo neobistro kustību jūtami atbalsta Parīzes mērija, kura saprot, ka franču virtuve ir ļoti spēcīgs tūrisma magnēts. Vēl vairāk – tagad arī šiem pavāriem īpašā pasākumā Parīzes mērijas pilī šefpavāru guru Alēns Dikass pasniedza Michelin zvaigznes. Skats gluži kā «Oskara» ceremonijā, un jaunie šefpavāri ir sasodīti pievilcīgi, ar savu radošo rokrakstu un kulināro filozofiju.

Kādam tā ir dabai draudzīga virtuve, kur katrs produkts tiek izmantots gandrīz pilnībā. Tas, ka var izmantot arī burkāna lakstus, pārvēršot tos par pikantu piedevu, tas nepārsteidz, bet kā no zivs, šķiet, pat ķidām, var dabūt gatavu kaut ko tik pikanti gardu – tur nu vajadzīga meistarība.

Jāpiebilst, ka eksotika mūsdienu Parīzes virtuvē nav pabāzta zem galda. Ja apmeklēsiet, piemēram, Pierre Sang on Gambey 6 jums pretim iznāks bistro īpašnieks – pinkains un smaidošs korejiešu izcelsmes šefpavārs Pjērs Sans, kurš tik vien pajautās, vai no kādiem produktiem nav alerģijas, un tālākais pārvēršas par piedzīvojumu, jo te viņi jūsu vietā izlemj, ko ēdīsiet. Apkalpošana – uz koķetērijas robežas. Ļaujoties šai noskaņai, varat doties uz Pompidū centra pusi un pasūtīt kokteiļus ar erotisku pieskaņu. Tur kā vecajos labajos laikos iekārtota vide, kas vedina uz pikantām sarunām un kādā slepenā telpā pat notiek amatieru izrādes ar visai pikantu pieskaņu.

NAKTS TIRGŪ

Turpinot nebijušu sajūtu meklējumus, viens no neparastākajiem var kļūt vizīte uz Eiropā noteikti lielāko tirgu Rinžī (Rungis). Mūsdienās tas atrodas ārpus Parīzes un aizņem tikpat lielu teritoriju kā Montekarlo. Tas gluži kā milzīgs dzīvnieks atmostas naktī, jo tieši turp dodas veikalu, restorānu darbinieki, lai iegādātos svaigus produktus. Un tā ap četriem no rīta Rinžī gids atver milzīga angāra durvis, kur pastāvīgā temperatūra ir tik tikko virs nulles, un jūs attopaties apdullinoša skata priekšā.

Kā drēbes uz metāla pakaramajiem nebeidzamas rindas ar mājdzīvnieku kautķermeņiem, no kuriem vēl sūcas mazas asiņu tērcītes. Ar prātu jau saproti, bet vienalga pabaigs skats. Zivju paviljonā var ieraudzīt arī haizivi, kuras apaļā acs stingi uz jums noraugās. Atviegloti var uzelpot siera paviljonā, kur kaudzēs sakrauti rituļi tik lieli kā autoriepas. Savukārt deliktešu noliktavās piecos no rīta jūs pacienās ar šampanieti un belugas ikriem. To baudot, nevilšus Parīzi gribas salīdzināt ar milzīgu dzīvu radību, kura katru dienu noteikti patērē tonnām pārtikas un visam jābūt vislabākās kvalitātes.

officiel.lv
Afterparty – te tika piedāvāti dažādi modīgi un neparasti ēdieni, kuri iekļaujas neobistro tendencēs.

Runājot par gidiem – varat nolīgt speciālus gourmet pavadoņus, kas jūs izvadās pa jaukām Parīzes ieliņām, kur kādā mazā kulinārijā laulāts pāris cep tādas Pavlovas kūciņas, kas pašas kūst mutē. Turpat blakus veikaliņš, kur no kādas fermas Provansā tiek atvesta olīveļļa, kas tiek iegūta kā senos laikos. Un tas viss ir apaudzēts ar stāstiem un neviltotu mīlestību uz savu pilsētu – joprojām neatkārtojamo Parīzi un tās garšām.

FOTO: Paris De Office du Tourisme

Komentēt

Top