Tu esi šeit:
Sākums > DZĪVES STILS > CEĻOJUMI > Zeme, kurā iemīlas

Zeme, kurā iemīlas

officiel.lv

Tā vien rodas vēlēšanās ceļojumu pa Gruziju iesaiņot slavenā amerikāņu rakstnieces Elizabetes Gilbertas romāna «Ēd, lūdzies, mīli» formulā – šajā kolorītajā zemē tam radīti visi nepieciešamie apstākļi. Iespēja ļauties gruzīnu virtuves valdzinājumam, kas liek atmest diētas ierobežojumus, rodas gan modīgos galvaspilsētas restorānos, gan lauku ieskrietuvēs, par kuru esamību zināms ne visām navigācijas ierīcēm. Savukārt Gruzijas dievnamu burvība pat pārliecinātus ateistus padarīs par sakrālā tūrisma piekritējiem. Bet maza, ļoti gleznaina pilsētiņa Kahetijā, kas pasludināta par Gruzijas Lasvegasu, spārnos romantiķus, kam ir nosliece uz improvizāciju un spontānu jūtu izpausmi.
Es neesmu satikusi nevienu, kurš būtu vīlies ceļojumā uz Gruziju. Mani draugi un paziņas turp devušies gan pa vienam, gan prāvās grupās, un visi ir atgriezušies sajūsmināti un iedvesmoti, nekautrējoties atzīties, ka šajā zemē atstājuši daļiņu savas sirds. Nu jau tiek uzskatīts, ka ir bezmaz nepiedienīgi, ja ne reizi neesi bijis Tbilisi, neesi nobaudījis vīnu no māla krūkām kvevri un neesi paplunčājies Tbilisi karstajās sēravotu pirtīs, kur kādreiz laiku pavadījis dižais Aleksandrs Puškins.

Sīkākai Gruzijas izpētei vajadzīgas vismaz desmit dienas, bet pirmās iepazīšanās nolūkā ideāli noderēs pārdomāti saplānots piecu dienu maršruts Tbilisi–Mcheta–Boržomi–Vardzia–Gori. Šajā laikā varēsiet apskatīt galvaspilsētu, doties vienas dienas tūrē pa vīna darīšanas reģionu Kahetiju, aplūkot nozīmīgākās baznīcas un kalnu klosterus un iedzert visā pasaulē pazīstamo minerālūdeni Boržomi tāda paša nosaukuma kūrortpilsētiņā. Katrā šīs piesātinātās programmas vietā jūs noteikti gribēsiet atgriezties vēlreiz.

PA VĪNKOPJU TAKĀM

Gruzijā audzē ap 525 vīnogu šķirnes, un šī zeme pretendē uz vīnkopības dzimtenes nosaukumu, jo vissenākais vīna darīšanai paredzētais māla trauks kvevri tiek datēts ar X gadsimtu p.m.ē.! Jums būs izdevība iemalkot pēc šīs senās metodes darītu vīnu – tagad kvevri atkal ir modē.

officiel.lv
Tradicionāla vīna darīšanas metode – tas tiek izturēts īpašās krūkās.
Šo vīnu garša un krāsa ir piesātinātākas, un tie ir stiprāki par mums ierastajiem vīniem, kas raudzēti ozolkoka mucās. Šādi iegūts dzēriens veido ideālu pāri ar gruzīnu virtuves ēdieniem, kuriem vienmēr tiek bagātīgi pievienotas dažādas garšvielas – vai tie būtu cepti baklažāni ar zaļumiem adžapsandali, lobio vai ķiploku–piena mērcē sautēta vista čkmeruli.

Steidzīgajiem jānorāda, ka Kahetijas izpēti var veikt arī vienā dienā, apceļojot to ar īrētu auto. Pa automašīnas logiem var vērot, kā garām aiztraucas pilsētiņas un ciemi, kuru iedzīvotāji specializējas grozu pīšanā un hamaku darināšanā vai siera gatavošanā un lavašu cepšanā. Cik lieliski ir apstāties pie autentiskas tirgotavas, kur jūsu klātbūtnē omulīga cepēja no lielas, apaļas krāsns izvelk karstu maizi un to notiesāt uz vietas ar turpat nopirktu mājas sieru. Globalizācija? Tur pat tās atbalss nav dzirdama! Pa šoseju mēs braucam garām aitu baram; priekšā paveras ainava ar majestātiskajiem Kaukāza kalnu siluetiem – un lieliski, ja tos izdodas ieraudzīt saulainā laikā.

Brauciens pa Kahetiju – tā ir nebeidzamu gastronomisku baudu diena. Apmeklējot vīna pagrabu Khareba, jūs gaida vietējo vīndaru labākā veikuma degustācija. Arī pati vieta ir iezīmīga – vīna darītavas noliktavas atrodas XX gs. 50. gados klintīs izkaltā tunelī, kas laika gaitā zaudējis savas militārās sfēras funkcijas. Pat viskarstākajā sezonā gaisa temperatūra tur nepakāpjas virs 14 grādiem, tāpēc lietderīgi uz degustāciju paņemt līdzi siltāku jaku. Izrādās, speciālisti ir iemācījušies pagatavot nesliktu brut dzirkstošo vīnu, nemaz nerunājot par tradicionālajiem Saperavi un Kindzmarauli.

Apmeklētāju paketē ietilpst arī iespējas piedalīties meistarklasēs par čurčhelas pagatavošanu un lavašu cepšanu – to visu pēc tam varēsiet ņemt līdzi uz mājām, iepriekš kārtīgi iestiprinoties vietējā restorāniņā. Optimālās kondīcijas sasniegšanai gan čurčhela jākaltē saulē divas nedēļas. Tā ka svaigi pagatavotu gardumu uz Rīgu aizvest būs visai problemātiski – labāk to uzreiz notiesāt.

KAHETIJAS GARŠA

Kahetijā Gruzijas saules piepildītie Marani markas vīni ir lieliska izvēle gan rudens piknikiem, gan baudīšanai draugu lokā.

officiel.lv

Marani Mukuzani
Sarkanais sausais vīns no Saperavi vīnogu šķirnes, kas novāktas ar rokām to gatavības pilnbriedā. Tam piemīt piesātināti augļu toņi ar vieglām melno plūmju notīm. Raksturīga izteikta pēcgarša. Tiek pasniegts 18 grādu temperatūrā, vislabāk kopā ar grilētas gaļas ēdieniem, medījumiem un dažādiem sieriem.

Marani Tsinandali
Baltais sausais vīns no Rkaciteli un Mcvane vīnogu šķirnēm ar vieglām plūmju un grauzdētu riekstu notīm. Vīns daļēji nogatavojas franču ozolkoka mucās. Piesātināta un bagātīga pēcgarša ar melones un tropu augļu notīm. Tiek pasniegts atdzesēts līdz 8–12 grādiem. Ideāli sader ar grilētu lasi, vistas fileju un dārzeņu plati.

Marani Kindzmarauli
Sarkanais pussausais vīns no Saperavi vīnogu šķirnes ar maigu un ļoti bagātīgu garšu, kurā sajūtamas ķiršu, kazeņu un melno plūmju notis. Tas lieliski harmonizē ar vieglu sīvumu, bagātīgu un noturīgu pēcgaršu. Tiek pasniegts 12–14 grādu temperatūrā kopā ar maigiem sieriem, dažādiem desertiem.

CARISKIE PRIEKI

Obligāta piesātinātā brauciena sastāvdaļa ir gruzīnu viduslaiku arhitektūras pieminekļa Vardzias Džvanetijā – visslavenākā Gruzijas minerālūdens Boržomi dzimtenes apmeklējums. Šī nelielā kūrortpilsētiņa nes sevī gan nesenas, gan senākas pagātnes auru. Piemēram, fasādi vienam no Boržomi centra namiem rotā agrīns slavenā tēlnieka Zuraba Cereteli darbs, bet izstāžu paviljona sienas, kas lieliski saglabājušās līdz mūsdienām un kur kādreiz minerālūdens tika pildīts pudelēs, rotā seni Romanovu dinastijas fotoattēli. No 1830. līdz 1910. gadam Boržomi atradās Romanovu vasarnīca, kas vēlāk kļuva par Gruzijas valsts īpašumu. Spriežot pēc fotogrāfijām, cara ģimene tur brīnišķīgi pavadījusi laiku – par to liecina medību ainiņas ar nomedītajiem zvēriem un vēl daudzas sibarītisma izpausmes.

officiel.lv
Alu klostera komplekss Vardziā.

Vairāk par ceļojumu lasiet žurnāla L’Officiel Hommes rudens izlaidumā, kas nāk komplektā pārdošanā un abonējot kopā ar L’Officiel Latvija.

Teksts JŪLIJA RUMJANCEVA
Foto no privātā un Gruzijas Nacionālā tūrisma pārvaldes arhīva

MARANI MUKUZANI, izplatītājs SIA Liviko, Duntes 23a, Rīga, tālr. +371 67216311;
office@liviko.lvwww.liviko.lv

MARANI TSINANDALI, izplatītājs SIA Liviko, Duntes 23a, Rīga, tālr. +371 67216311;
office@liviko.lvwww.liviko.lv

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME. ALKOHOLISKO DZĒRIENU PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.

Komentēt

Top